۱۶ مرداد ۱۳۸۷، ۱۰:۴۰

گزارش تحلیلی مهر/

اسد در ترکیه/ بحران سیاسی در اسرائیل و ابهام در نتیجه مذاکرات سه جانبه

اسد در ترکیه/ بحران سیاسی در اسرائیل و ابهام در نتیجه مذاکرات سه جانبه

خبرگزاری مهر-گروه بین الملل : بشار اسد رئیس جمهوری سوریه روز گذشته وارد شهر "بودروم" ترکیه شد تا در آنجا تعطیلات خود را بگذراند اما ناظران منطقه ای و سیاسی بر این باورند که او در خصوص میانجی گری آنکارا در باره بلندی های جولان گفتگو خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر بشار اسد روز گذشته وارد ترکیه شد و این از جمله سفر هایی تفریحی - دیپلماتیک است که توجه ناظران را در سراسر جهان به خود معطوف داشته است.

در پی میانجیگری غیر مستقیم اخیر ترکیه در روند مذاکرات اسرائیل و سوریه و تلاش دمشق برای بازپس گیری بخشی از خاک خود از اشغال این رژیم، خاورمیانه را در چند ماه گذشته وارد مرحله ای جدید از تحولات کرده است.

اسد پس از مذاکرات اخیر خود با مسئولان  جمهوری اسلامی ایران، بار سفر بست تا خود را در ترکیه ببیند و با رجب طیب اردوغان نخست وزیر کشوری که عزم خود را برای ایفای نقش های بزرگتر جزم کرده دیدار داشته باشد.

دیروز اسد پس از گفتگو با مقام های ایرانی بعنوان متحد راهبردی دمشق در مدیترانه، عازم ترکیه شد تا آخرین رایزنیها و خواسته های کشورش را به اطلاع میانجی صلح برساند.

اما نکته ای که در اینجا بسیار بر آن استناد می شود این است که ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی کناره گیری خود را به سبب فساد مالی و برخی مشکلات مدیریتی اعلام کرده است و از آنجائیکه رژیم اسرائیل، رژیمی حزبی و تقریباً تمامی سیاست های آن ناشی از رویکرد حزبی است و از اصول ثابتی پیروی نمی کند این نکته مطرح است که در پی کناره گیری اولمرت آیا مقام بعدی این رژیم رویکرد او را در روند گفتگوها با میانجیگری ترکیه دنبال خواهد کرد یا خیر؟

از آنجائیکه شائول موفاز وزیر حمل و نقل ومعاون نخست وزیر و همچنین زیپی لیونی وزیر خارجه اسرائیل از گزینه های جایگزین اولمرت به حساب می آیند، این نکته همچنان باقی می ماند که آیا یک مقام نظامی و یک نیروی امنیتی و اطلاعاتی همان رویکردی را که اولمرت شهردار در پیش گرفته بود ادامه خواهند داد یا خیر.

"جلال بایراک" فعال سیاسی در ترکیه در این باره به "مهر" می گوید: پر واضح است که اسرائیل با بی ثباتی سیاسی در داخل و شکست نظامی در خارح مواجه است. در مورد بی ثباتی سیاسی اسرائیل همین بس که یکی از نخست وزیران (اسحاق رابین) آن از سوی یکی از یهودیان ترور شد و این مسئله بیانگر بی ثباتی سیاسی در داخل  این رژیم است. 

نکته ای که سوریه باید آن را مد نظر داشته باشد این است که این کشور با سه چالش در این روند رو به رو است: مشخص نبودن تحولات آتی در اسرائیل بعنوان طرف مقابل گفتگو، چالش های دولت ترکیه در داخل و میزان توانایی آن بعنوان "میانجی هزینه پرداز"، و همچنین چالش هایی که به سبب پس دادن جولان برای اسرائیل به وجود خواهد آمد.

با عنایت به موارد فوق و همچنین با عنایت به درخواست فرصت هایی که سوریه در این مسیر، علاوه بر بازپس گیری جولان از اسرائیل خواهد کرد می توان این نتیجه را عنوان کرد که روند صلح اسرائیلی- سوری روندی است انرژی زیادی را از طرفها تلف خواهد کرد و حتی چالش های امنیتی در مسیر آن، می تواند طرفین را از ادامه آن منصرف کند.

"لی سلو چکسمان" " Csicsmann László" استادیار مؤسسه بین الملل وابسته به دانشگاه کروینس در بوداپست مجارستان در ارتباط با گفتگوهای مذاکرات صلح بین سوریه و اسرائیل به خبرنگار بین الملل خبرگزاری "مهر" می گوید: باز پس دادن جولان اشغالی به سوریه یک چالش امنیتی برای اسرائیل به شمار خواهد رفت و همین مسئله می تواند بعنوان یک مانع در برابر این معامله از سوی طرف اسرائیلی باشد.

کد خبر 728035

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha